In dit blog geven wij regelmatig onze gedachten en observaties weer over de huidige ontwikkelingen in de zorgsector. U wordt uitgenodigd om deze blog te volgen en uw reacties te delen.

Wearables in de zorg: verzilver je data!

Erik Geluk schreef dit op woensdag 29 november 2017

Fitbit

Kleiner, slimmer, mooier... Een stortvloed aan wearables komt beschikbaar op de markt en de quantified self, de zelfmetende mens, komt steeds vaker voor. Wearables worden steeds eenvoudiger in gebruik, betaalbaarder en leveren waardevolle informatie op. Waar eerst alleen de sportfanaten gebruik maakten van een Fitbit, zijn wearables nu voor het brede publiek. Denk aan eenvoudig meten van bloedsuikerspiegel, slaapcycli, lichaamstemperatuur, stress, hartslag, etc. Met bijbehorende apps ontstaat er een overvloed aan data. Wat betekent dit voor de zorgsector? Pakt zij nú haar kans om met deze data de zorg te personaliseren en verbeteren?

Volgens trendwatchers stijgt het gebruik van wearables de komende jaren met 40 procent per jaar. Met deze stijging ga je voorbij aan de early-adopters en sporters, maar bereik je bijvoorbeeld ook ouderen en mensen die minder kennis hebben van gezonde voeding en beweging. Hier liggen kansen voor een revolutie in de zorg. Stijgende zorgkosten en het gebrek aan overzicht maken toenemende patient empowerment cruciaal. Wanneer mensen zelf inzicht hebben in hun gezondheidssituatie en dit eenvoudig kunnen delen met hun zorgverleners levert dit (behalve een patiënt die in control is over zijn eigen zorgtraject!) ook tijdwinst op: efficiëntere consulten bijvoorbeeld.

Tijd en geld besparen

Deze tijdwinst is niet alleen een voordeel voor de zorgverlener, maar ook voor de patiënt. Zo is er bijvoorbeeld een draagbare glucosemeter ontwikkeld die continu de bloedsuikerspiegel meet. Diabetespatiënten met zo’n meter prikken niet meer maar hebben met deze bijzondere wearable moeiteloos een continu beeld van hun bloedsuikerspiegel. Wanneer deze informatie wordt gedeeld met de arts hoeft hij of zij de patiënt alleen op te roepen voor een consult wanneer dat nodig is, in plaats van standaard controle-afspraken in te plannen.

Ook ouderen maken steeds meer gebruik van wearables, zoals een stijlvol horloge dat gelijktijdig dient als noodknop waarmee hulp kan worden ingeschakeld maar ook de hartslag, slaappatroon en beweging meet en opslaat. Onder andere Philips en LUMC onderzoeken welke wearables het meest geschikt zijn om de zorgverlening in deze doelgroep te verbeteren en makkelijker te maken.  De uitdaging in dit onderzoek is echter het vertalen van alle gezondheidsdata naar informatie die gericht kan helpen bij het voorkomen en behandelen van ziekten. Hoe kunnen zorgverleners hun goudmijn aan data verzilveren?

Monitoring en Big Data

Een paar willekeurige voorbeelden. Met monitoring op afstand kunnen patiënten na een ziekenhuisopname mogelijk eerder naar huis of kunnen ouderen langer thuis blijven wonen. Complicaties worden vroeg gesignaleerd, omdat patronen worden geanalyseerd én herkend. Daarnaast biedt de geautomatiseerde analyse van Big Data een grote kans: zo kunnen combinaties en correlaties van ziektebeelden, eetpatronen, medicijnen en leefstijl geanalyseerd worden en wordt duidelijk hoe bepaalde ziekten ontstaan, voorkomen en behandeld moeten worden. De ontwikkelingen rond monitoring, Big Data en geautomatiseerde analyse beloven een enorme innovatieslag in de zorgwereld van nu.

Gepersonaliseerde zorg

Komen we als vanzelf bij de grootste uitdaging: het verzilveren van al deze data om er conclusies uit te kunnen trekken. Algoritmen, machine learning en de juiste infrastructuur maken dit mogelijk. Inbedding in een eHealth-platform en koppeling met een persoonlijke gezondheidsomgeving brengt gezondheidsdata en analyse binnen handbereik voor zorgverlener én patiënt. Alle informatie van wearables en zelfmetingen kan bij elkaar gebracht worden, zodat er een samenhangend en doorlopend beeld ontstaat over complete populaties. Deze data moet vervolgens aangeboden worden in hapklare brokken: grafieken en dashboards waarin zorgverleners met een paar muisklikken kunnen zien wie er écht zorg nodig hebben en welke zorg het beste bij hen past.

Meer weten over onze oplossingen?

Direct demo aanvragen