VitalHealth Software verstuurt regelmatig nieuwsberichten over onderwerpen als product releases, nieuwe partnerships, nieuwe klanten of deelname in zorggerelateerde events. Hieronder vindt u een overzicht van de pers- en nieuwsberichten uitgegeven door VitalHealth Software, eventueel in samenwerking met onze klanten en partners.

Nieuwe generatie testen live bij Dimence

Computerized Adaptive Tests (CAT) beschikbaar binnen VitalHealth’s QuestManager.

 

Minder vragen in een vragenlijst en een efficiëntere uitslag. De Dimence Groep, aanbieder van specialistische GGZ in het oosten van Nederland, is als eerste Nederlandse GGZ-instelling live gegaan met Computerized Adaptive Tests (CATs). Door een algoritme verwijderen CAT-testen overbodige vragen uit een vragenlijst. Deze CATs zijn beschikbaar in de Routine Outcome Monitoring (ROM)-oplossing die Dimence Groep gebruikt: VitalHealth QuestManager.

De CAT-test begint met een vaste vraag; op basis van het antwoord en een algoritme wordt een volgende vraag gekozen uit een itembank en voorgelegd aan de cliënt. Dit gaat door totdat een betrouwbare score is vastgesteld. Zo zijn er bij de meeste cliënten voor het meten van de ernst van angst- of depressieklachten slechts acht vragen nodig voor een zeer betrouwbare score.

De CAT-systematiek is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Patient Reported Outcomes Measurement Information System’ (PROMIS®) initiatief. Zij hebben een valide en betrouwbare verzameling itembanken ontwikkeld waarmee efficiënt patiëntgerapporteerde uitkomsten gemeten kunnen worden. Deze itembanken zijn in de afgelopen jaren door de Dutch-Flemish PROMIS® Group vertaald naar het Nederlands.

Betrouwbaarheid

De CAT-testen wordt onderzocht door deze te vergelijken met een traditionele test. Dat is onderdeel van het promotieonderzoek van Gerard Flens bij de Universiteit Leiden. De onderzoeksvragen zijn 'Kunnen CATs de belofte waar maken van zowel efficiënt als precies meten?’ en ‘In hoeverre kan verandering in klachten gemeten worden bij cliënten met deze CATs?’. Hij promoveert bij de Universiteit Leiden onder leiding van twee promotoren, prof. dr. Edwin de Beurs en prof. dr. Philip Spinhoven, en twee copromotoren, dr. Niels Smits en dr. Caroline Terwee.

Pionieren in de praktijk

Er zijn CAT-testen voor de GGZ, maar ook voor lichamelijke en sociale gezondheidszorg. Dimence Groep is gestart met het gebruik van CAT-testen voor angst en depressie in de klinische praktijk.

Erik de Groot, stafadviseur bij Dimence Groep: “Met ruim 20.000 cliënten zijn we bij Dimence Groep altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. De CAT-testen passen dan ook precies in onze strategie om het meten van uitkomsten van zorg met zo min mogelijk belasting te verlenen. Dat deze tool nu beschikbaar is binnen QuestManager is ideaal, we hoeven daardoor geen nieuwe integratie met het EPD te realiseren.

VitalHealth heeft als eerste partij de technische mogelijkheid gerealiseerd om de testen te gebruiken in hun oplossing voor uitkomstenmetingen, VitalHealth QuestManager. Stichting Benchmark GGZ voert onderzoek uit om de itembanken om te zetten in CAT-testen. Hierdoor zijn de testen nu bruikbaar voor brede uitrol.

Laurens van der Tang, CEO VitalHealth Software: “VitalHealth Software heeft intensief samengewerkt met de Dutch-Flemish PROMIS® Group om Computerized Adaptive Tests breed beschikbaar te krijgen. We zijn blij dat Dimence Groep wil pionieren met deze innovatieve en bewezen effectieve vorm van uitkomstenmeten. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we samen met onze klanten continu werken aan het verbeteren van onze oplossingen en het implementeren van innovatieve, nieuwe technologieën.

Meer weten over onze oplossingen?

Direct demo aanvragen
Vitalhealth Software

Software for Collaborative Health Management