VitalHealth Software verstuurt regelmatig nieuwsberichten over onderwerpen als product releases, nieuwe partnerships, nieuwe klanten of deelname in zorggerelateerde events. Hieronder vindt u een overzicht van de pers- en nieuwsberichten uitgegeven door VitalHealth Software, eventueel in samenwerking met onze klanten en partners.

SynQuest: al 10 jaar samen sterk in de GGZ

Cliënten hebben recht op effectieve en efficiënte zorg. Dat vinden de leden van SynQuest, die op 6 maart 2018 hun 10-jarig jubileumcongres organiseerden. SynQuest is een samenwerkingsverband tussen tien GGZ-instellingen, verspreid over heel Nederland, dat gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg. Uniek, want tot zover bekend bestaat nergens ter wereld een samenwerking met dit doel en van deze grootte in de geestelijke gezondheidszorg.

SynQuest wil het gebruik van uitkomstmetingen (ROM) in de geestelijke gezondheidszorg stimuleren, ten bate van de individuele behandeling én om de kwaliteit van de GGZ in het algemeen te verbeteren.

De laatste jaren is er veel discussie geweest over het gebruik van ROMs in de zorg. Oorspronkelijk was ROM bedoeld om samen met de cliënt beslissingen te maken over de behandeling, maar doordat het gebruik van ROM verplicht is gemaakt door verzekeraars, is de nadruk langzaam verschoven naar het benchmarken tussen GGZ-instellingen. Dit tot grote spijt van de behandelaars.

“Je neemt toch ook niet iemands bloedwaarden af om er vervolgens mee weg te rennen? Als je uitkomstmetingen gebruikt als geïntegreerd onderdeel van de behandeling, kan dat voor een cliënt echt een verschil maken. Ik zie het als een onderdeel van motiverende gespreksvoering.” Prof. Maarten Merkx, GZ-psycholoog/psychotherapeut bij HSK en leider van een van de workshops op het jubileumcongres.

Door de jaren heen heeft SynQuest zich ontwikkeld als expert op het gebied van ROM. Ze is destijds begonnen met het organiseren van symposia voor GGZ-leden, om kennis te delen over ROM. Zo konden zij meer leren over uitkomsten meten en het geïntegreerde gebruik hiervan in de praktijk. Om elkaar te inspireren, hebben SynQuest en VitalHealth, de leverancier van de ROM-applicatie QuestManager, de ROM Award voor Best Practices in het leven geroepen.

  

Foto: ROM Award uitreiking aan GGz Breburg door SynQuest en VitalHealth

Tijdens het afgelopen symposium hielden drie teams uit het SynQuest samenwerkingsverband een pitch over innovatief gebruik van ROM in de behandeling. GGZ-aanbieder Mondriaan liet zien hoe in de Ouderenzorg de ROM-resultaten worden ingezet in het proces van ‘samen beslissen’ door patiënt en behandelaar. GGZ Noord-Holland-Noord presenteerde met terechte trots hoe ROM wordt ingezet tijdens groepsbehandeling. Maar de winnaar van de VitalHealth ROM Award is voor de derde keer op rij GGz Breburg. Deze keer sleepte deze Brabantse organisatie de award binnen met hun presentatie over de invoering en het gebruik van de herstelschaal I.ROC bij de Centra Psychose en ART van Zorggroep Impact. De I.ROC meet op laagdrempelige wijze globaal herstel van een cliënt. Volgens cliënten en behandelaars is I.ROC een zinvol instrument om de voortgang van de behandeling en het herstelproces te evalueren, met name vanwege de 12 heldere vraagformuleringen en de mooie visuele vormgeving van het instrument. De I.ROC helpt cliënten bij het werken met concrete hersteldoelen.

Meer weten over onze oplossingen?

Direct demo aanvragen
Vitalhealth Software

Software for Collaborative Health Management